Šaty na stužkovú slávnosť

Ako vybrať správnu farbu šiat na maturitný ples a aký strih šiat sa hodí k mojej postave? Ako vybrať vhodné šperky a doplnky? A čo farba?Akú si mám vybrať?

V tomto článku nájdete triky, ktoré Vám zaručene uľahčia výber plesových šiat, šiat na maturitný ples či šiat na rôzne spoločenské udalosti.

Mám si spoločenské šaty kúpiť či požičať?

Zásadná otázka pred samotným výberom šiat. Nákup šiat nie je lacná záležitosť, preto zvážte Vaše finančné možnosti a aká možnosť bude pre Vás výhodnejšie. Ako na to? Prejdite si vopred požičovne a obchody vo Vašom okolí a zistite si ceny. Tým získate prehľad aj o ich službách, ponúkanom tovare a ústretovosti personálu. Až budete zisťovať ceny v požičovniach, dajte si pozor aj na príplatky, aké niektoré požičovne majú v zmluve a pripočítavajú sa k základnej cene požičovného. A to najmä čistenie (rozdiely cien môžu byť aj v rôznych spôsoboch čistenia). Ak viete, že si šaty (napr. bohato zdobené šaty na maturitný ples) oblečiete len raz a viackrát už k tomu nebudete mať príležitosť, požičovňa je to najlepšie riešenie.

Ako si mám vybrať tú správnu farbu?

Šaty na stužkovú šité na mieru

Šaty na stužkovú šité na mieru

Farba šiat je to prvé, čo Vás upúta a to iz väčšej diaľky. Toho sa držte. Z našich skúseností vieme, že tá farba, ktorá Vám padla ako prvá do oka, by mala byť tá pravá. Výber farieb je naozaj široký. Ak si aj napriek tomu nie ste istá, prehliadnite si svoj šatník. Aká farby prevládajú? Dajte na svoj inštinkt. Pre Vašu istotu si vyskúšajte viac farieb, už len preto, aby ste si potvrdila správnosť Vášho výberu. V dnešnej dobe sa už dievčatá, ktoré vyberajú šaty na maturitný ples nemusí báť siahnuť ani po bielej či krémovej. Čiernovláskam pristane biela a blondínky a svetlejšie typy skôr vyniknú v smotanovej či champagne. Ani klasická čierna nezostáva pozadu a to na akýkoľvek ples.

Na čo si mám dať pozor pri výbere dlhých šiat?

Ak si zvolíte dlhý strih šiat, dajte si pozor na dĺžku šiat. Pri nákupe je dobré si šaty skúšať s obuvou, a to hlavne kvôli výške podpätku. Ide hlavne o to, aby ste si šaty pri chôdzi neprišľapla či Vám je neprišľapol niekto iný. Tým by sa Vám mohli šaty roztrhnúť alebo zničiť úplne. V našom obchode Vám dĺžku šiat upravíme na mieru presne tak, ako si budete priať. U spoločenských šiat, pod ktoré sa nosia krinolína, ale môžete ich nosiť aj bez nej, si dĺžku skúšajte bez krinolíny. A to hlavne preto, že kruhová spodnička Vám šaty nadvihne. To znamená, že až je potrebné zložíte, šaty budú dlhšiu treba aj o 5 cm. Pre dievčatá, ktoré nechcú príliš veľkú sukňu u maturitných šiat, môže byť práve tento typ šiat skvelý. Na nástup a úvodná časť plesu si ponechajú krinolíny a na tanečné a zábavnú časť plesu už môžu mať jednoduchšie šaty, v ktorých si tanec užijú.Pozor si dávajte aj pri výbere šiat s vlečkou. Tá síce vyzerá krásne pri nástupe a opticky predĺži siluetu Vašej postavy, ale na tancovanie nie je moc praktická. Hrozí, že Vám ju niekto prišliapnete a šaty sa Vám môžu roztrhnúť. Aj v našej ponuke máme šaty s vlečkou, ale ak budete si priať, môžeme ju zarovnať podľa dĺžky šiat.

Mám si vybrať šaty jednodielne alebo dvojdielne – korzet so sukňou?

Výber ponecháme úplne na Vás a na Vašej predstave. Pri nákupe však zvažujte budúcu využiteľnosť takých šiat. Nespornou výhodou korzetov šiat je ich kombinovateľnosť. Stačí vymeniť korzet za iný a razom máte nové šaty alebo môžete korzet skombinovať so spoločenskými nohavice. Praktickosť a využiteľnosť takých šiat je oveľa vyššia. Ak máte vysokú postavu a chcete pôsobiť nižší, že nie ste až tak vysoká? Korzet so sukňou Vám postavu opticky rozčlenia a tým pádom zníži. Ak chcete naopak pôsobiť ako, že ste vyšší, vyberte si jednodielne šaty.

Aký strih sa hodí na Vašu postavu?

Strih šiat je tým najdôležitejším. Každá z nás má svoje prednosti a nedostatky. Keď zviditeľníte svoje prednosti pomocou strihu lichotícímu práve tej Vašej postave, nedostatkov si už nikto nevšimne. Nebojte sa pri skúšaní experimentovať. Nepadli Vám šaty na ramienku do oka a pani predavačka Vám je napriek tomu ponúka. Šaty na ramienka nikdy nevyniknu tak, ako na postave či figuríne. Dajte na jej radu a skúsenosti, za skúšku predsa nič nedáte. Aspoň si potvrdíte správnosť tej Vašej voľby.

Základné strihy šiat:

Princess (A-line)

Sukne sa od pása voľne rozširuje do tvaru písmena A, ak sú také šaty dobre strihané, krásne Vám vytvarujú pas. Tento strih sa skvele hodí na súmernú postavu (nemusíte mať miery 90-60-90). Ak máte väčšie poprsie, užší pás a ak chcete zamaskovať širšie boky, zvoľte jednoznačne tento strih .

Empire (antický štýl)

Tento strih (či už idú šaty krátke či dlhé) Vám zdôrazní dekolt a nedostatky, ktoré potrebujete zamaskovať, šikovne skryje. Horná časť je spravidla ozdobená, aby upútala pozornosť. Sukne začína už pod prsiami. Ak máte väčšie bruško a boky, zdôraznite dekolt práve týmto strihom.

Etui s vložkou

Horná časť strihu kopíruje siluetu ženskej postavy a sukne je strihaná rovno alebo mierne do tvaru písmena A. Tento strih je určený pre súmernú postavu. Ak sú šaty tohto strihu ušité z pevnejšieho materiálu, zamaskujú Vám drobné nedostatky postavy. Ak nie je materiál tak pevný, skúste pod šaty tvarujúci spodnú bielizeň.

Marmaid

Tento strih kopíruje siluetu ženského tela a sukne sa rozširuje až od kolien. Ak chcete zdôrazniť ženské krivky je to tá pravá voľba. Stene ako Princess strih je vhodný na súmernú postavu.

Mám si vybrať šaty na ramienka či bez ramienok?

Ak máte širšie ramená a hrudník budú Vám pristane širšie ramienka, ktorá lepšie rozčlení plochu dekoltu a tým pádom sa opticky hrudník zúži. Ak tomu tak nie je môžete si dovoliť odhalený dekolt. Ak vyberiete sa šaty bez ramienok, dajte si pozor na to, aby Vám perfektne sedeli v páse. Keď mu Vám šaty v páse sadnú, korzetové časť Vám nebude schádzať dole (a to jej nemusíte mať ani tak utiahli, že v nej nebudete môcť dýchať) a vyhnete sa tým nepríjemnému povyťahovanie šiat. Pre tancovanie je však vždy lepšie vybrať šaty na ramienka. Budete tak mať istotu, že aj pri rýchlejšom tempe Vám šaty neskĺznu. Väčšina korzetov šiat bez ramienok z našej ponuky sa predáva s odopínacími ramienkami, ktoré si môžete nastaviť podľa seba. Napr. u šiat na maturitný ples si na slávnostný nástup ramienka odopnete a na tancovanie (pre Vašu istotu) už si ich pripnete a môžete bez obáv tancovať.

Aká obuv sa hodia k spoločenským šatám?

Krásnych lodičiek alebo páskových črievičiek je neobmedzený výber, ale nezabúdajte na funkčnosť. Na plesoch sa tancuje a ak nie ste zvyknutá na topánky s vyšším podpätkom neriskujte. Vysoké ihly Vám síce pretiahnu postavu a vyzerajú veľmi sexy, ale zvládnete v nich rýchlejší tanec alebo nástup na maturitnom plese. Nižší a širší podpätok Vám zabezpečí väčšiu stabilitu a tým aj menšie riziko pádu alebo pošmyknutia. Obuv by mala byť hlavne pohodlná. Preto si pár dní pred plesom topánočky “zošliapne” treba len doma. Vyhnete sa tak pľuzgierom či otlakom. Farba obuvi by Vám mala ladiť k celkovému vzhľadu (či už k šatám alebo doplnkom). K svadobným šatám by ste mali mať vždy iba biele svadobné topánky.

Akú si mám vziať spodnú bielizeň?

Začneme podprsenkou. Spodná bielizeň by mala byť Vaša druhá koža, preto sa v ňom vždy musíte cítiť pohodlne. Chcete si predsa užiť ples či oslavu a nie strážiť ramienka od podprsenky. A práve ramienka sú hlavné komplikácií. Ak máte šaty na ramienka či už klasická či za krk, dá sa to riešiť podprsenkou s gélovými ramienkami či s ramienkami za krk. Pokiaľ sa ale jedná o šaty bez ramienok a netrúfate si ísť bez podprsenky (prevažná časť šiat sú korzetového typu, takže podprsenku nepotrebujete), máte dve možnosti. A to podprsenku bez ramienok. Podľa našich skúseností Vám najlepšie bude držať podprsenka bez ramienok s vyšším stredným dielom. Nekupujte si tú, ktorá má stredný diel vykrojený ako bežná podprsenka. Alebo môžete vyskúšať našu novinku – gélovou samodržiace podprsenku, ktorá je určená priamo pod spoločenské šaty. Viac informácií o gelové podprsenke sa dozviete tu.A čo nohavičky? Nohavičky by nemali byť vôbec vidieť. Pod ľahko priesvitné šaty si oblečte spodnú bielizeň telovej farby. Ak sú šaty z jemnejšie látky a vytrčajú sa Vám nohavičky, nezúfajte. Všetko napraví bezšvové prádlo. Skvelým pomocníkom pre zamaskovanie menších faldíkov na brušku sú sťahovacie nohavičky s vyšším pásom alebo s nohavičkami, ktoré Vám vytvarujú aj stehná.

Ako šaty ozdobiť a čo šperky?

Spoločenská bižutéria

Pri výbere šiat myslite aj na farbu doplnkov, kabelky, obuvi a šperkov, ktoré si k šatám môžete vziať. Záleží tiež na type spoločenské udalosti. Čím honosnejšie akcie, tým viac si môžete dovoliť výraznejšie šperky. Čierne plesové šaty môžete skvele rozžiariť štrasovými šperky či šperky v žiarivých farbách (sýto ružová, tyrkysová či červená). So šperkami by Vám mala ladiť aj kabelka. Na maturitné plesy sa žiarivé šperky hodí určite. Vaše šperky budú odrážať osvetlenie sály a Vy budete doslova žiariť. Ak sú šaty ozdobené aplikácií z korálikov či perličiek – doplnky si vyberte v rovnakom štýle. Majú šaty jemnou pastelovou farbu, vyskúšajte k nim perličkový náhrdelník a náušnice. Ak sú šaty bez ramienok, môžete zvoliť výrazný náhrdelník, ale tým pádom už kratšie náušnice alebo obrátene. Farbu doplnkov môžete buď ladiť v rovnakom tóne s farbou šiat alebo kontrastne. Tzn. k ružovým šiat môžete ladiť doplnky od sýto ružovej do bielej alebo kontrastne čierne, biele, strieborné. So šperkami a doplnkami si vyhrajte, užite si to a zaručene vykúzlite aj z obyčajných šiat zázrak.

Hlavné rada na záver!Ples, party či inú spoločenskú akciu si užívajte naplno. Usmievajte sa, pretože nič nerozžiari ženu či dievča viac než úsmev.

Pridaj komentár

Blogujte na WordPress.com.